ANP1 mei '12 08:20Aangepast op 1 mei '12 08:49

Vertragingen raken resultaat Hitt

APELDOORN (AFN) - Het resultaat van softwarebedrijf Hitt is in het eerste kwartaal geraakt door vertragingen bij enkele projecten. Verder liep de orderinstroom iets terug door de verslechterende marktomstandigheden en vertragingen bij aanbestedingen. Dat blijkt uit een tussentijds handelsbericht dat dinsdag naar buiten kwam. Er werden geen concrete cijfers gemeld.

Volgens de onderneming kon door de tegenvallers de relatief dure inhuurcapaciteit op het hoofdkantoor in Apeldoorn niet volgens plan worden afgebouwd, met negatieve gevolgen voor het eindresultaat. De winstgevendheid bij de buitenlandse activiteiten is verbeterd, met name in Azië. Ook begint de verkoop van software via de Australische partner van Hitt op gang te komen, aldus het bedrijf.

Enkele vertragingen vonden plaats bij de uitvoering van projecten in de luchtvaartsector, waardoor omzet en resultaat hierop later in het jaar gerealiseerd zullen worden. De vertragingen waren vooral het gevolg van het niet op tijd beschikbaar zijn van de door klanten zelf te verzorgen civiele netwerken. Dit kon volgens Hitt niet worden gecompenseerd door nieuwe opdrachten.

Orderintake

In het segment scheepvaart was door het afzwakken van de orderintake en de eerder gemelde vertragingen bij enkele projecten een klein verlies te zien. De levering van havenmanagementsystemen liet een opgaande lijn zien en er werd een bescheiden winst geboekt. De vooruitzichten voor 2012 bij deze activiteiten zijn duidelijk verbeterd, stelde Hitt.

De omzet en het resultaat bij Hydrografie ontwikkelden zich stabiel en in lijn met vorig jaar. Vooral in Noord-Amerika gingen de verkopen omhoog, aldus Hitt.

Enige groei

Hitt gaf verder aan dat de pijplijn aan potentiële nieuwe orders inmiddels weer enige groei laat zien.

Topman Sjoerd Jansen zei in een toelichting dat hij verwacht dat de vertragingen ook in het tweede kwartaal deels zullen doorlopen. In de tweede helft van het jaar moet dit naar verwachting wel zijn opgelost, aldus de topman.

Volgens de topman is in Europa sprake van stagnatie, maar in Azië, Australië en Noord-Amerika gaan de zaken goed. Hij stelt dat de vooruitzichten voor de lange termijn ,,structureel positief'' zijn. Volgens Jansen is Hitt in gesprek met partijen over potentiële overnames, maar staat er op dit moment niks gepland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen