ANP14 jun '12 17:53

Europese beurzen sluiten verdeeld

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn donderdag verdeeld de handel uitgegaan. Lange tijd stonden er overwegend verliezen op de borden, door zorgen over de toekomst van Spanje, maar na een positieve opening op Wall Street veerden ook de aandelenmarkten in Europa weer wat op.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,1 procent in de plus op 291,98 punten. De MidKap-index daalde een fractie tot 480,86 punten. De graadmeters in Londen en Frankfurt daalden 0,3 en 0,2 procent, die in Parijs steeg 0,1 procent. De beurs in Madrid steeg 1,2 procent ondanks een afwaardering van Spanje.

Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde de kredietstatus van Spanje met drie stappen en waarschuwde voor mogelijke verdere afwaarderingen. De kredietwaardigheid van Spanje is nog maar een stap verwijderd van de zogenoemde rommelstatus.

Spaanse staatsobligaties

Op de obligatiemarkt steeg de rente op de 10-jarige Spaanse staatsobligaties voor het eerst sinds de invoering van de euro tot boven de 7 procent. Griekenland, Ierland en Portugal moesten bij een dergelijk rentepercentage aankloppen bij het Europees noodfonds. De Spaanse rente zakte in de middaghandel wat terug tot 6,9 procent.

Ook de 10-jarige Italiaanse rente bleef ruim boven de 6 procent. De Italiaanse overheid haalde donderdagochtend 4,5 miljard euro op met de veiling van staatsobligaties. De rente die het land moest bieden om de leningen te slijten nam opnieuw fors toe.

Pimco

Vermogensbeheerder en obligatiebelegger Pimco adviseert zijn klanten ondertussen hun beleggingen voor uit Europa terug te trekken en elders hun heil te zoeken. De situatie in de eurozone is volgens Pimco dermate onzeker en riskant dat grote beleggers daar weinig te zoeken hebben.

Onder de hoofdfondsen in Amsterdam was uitzender Randstad de uitblinker met een koerswinst van 2 procent. Onderaan bungelde de al maanden kwakkelende luchtvaartgroep Air France-KLM. Het Frans-Nederlandse bedrijf werd 2,1 procent minder waard.

Nokia

In Helsinki maakte Nokia een koersval van 17,8 procent tot 1,83 euro. Het aandeel zakte daarmee voor het eerst in 17 jaar onder de prijs van 2 euro. De Finse mobieltjesmaker kondigde aan 10.000 extra banen te schrappen. Ook waarschuwde Nokia dat het verlies in het tweede kwartaal hoger zal uitvallen dan verwacht.

De euro was 1,2615 dollar waard, tegen 1,2594 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 83,38 dollar per vat en die van Brentolie steeg 0,1 procent tot 97,25 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen