ANP27 aug '12 09:20Aangepast op 27 aug '12 11:10

Spyker en Youngman slaan de handen ineen

ANP
ANP

ZEEWOLDE (AFN) - Spyker Cars slaat de handen ineen met de Chinese autoproducent Youngman. Youngman steekt miljoenen in het bedrijf uit Zeewolde, waarmee het samen een nieuwe lijn luxeauto's wil gaan produceren die zijn gebaseerd op ontwerpen uit de periode dat Spyker eigenaar was van Saab.

Spyker en Youngman kondigden maandag twee nieuwe samenwerkingsverbanden aan. Een daarvan richt zich op de ontwikkeling van de nieuwe 'super-SUV' Spyker D8. Youngman investeert 25 miljoen euro in die samenwerking, waarin het een belang van 75 procent krijgt.

Topman Victor Muller van Spyker verwacht dat de exclusieve terreinwagen eind 2014 op de markt kan worden gebracht. Hij voorziet een sterke vraag naar dit type auto vanuit opkomende economieën en de Verenigde Staten. Volgens hem moet de SUV de totale productie van Spyker tot minstens 1000 auto's per jaar kunnen verhogen.

Saab Phoenix

De ambities van beide bedrijven reiken echter verder. Met een andere joint venture willen zij aan de slag gaan met een erfenis uit het Saabverleden van Spyker, het concept Saab Phoenix. Youngman kocht in 2011 de rechten op de ontwerpen voor die nieuwe auto. Op basis daarvan willen Spyker en Youngman een hele lijn nieuwe, dure auto's gaan ontwerpen. In deze samenwerking krijgt Youngman een belang van 80 procent, tegen 20 procent voor Spyker.

De introductie van deze auto's vindt volgens Muller ,,niet voor eind 2015'' plaats. ,,Ten tijde van Saab was nog ongeveer 6 maanden nodig voor de ontwikkeling van de auto's. Maar dat was in een volledig operationeel bedrijf. Dat moeten we nu heropbouwen. De technologie is er, maar de mensen zijn er nog niet'', legde hij uit.

Nieuwe auto's

Voor de ontwikkeling van de nieuwe auto's zijn nog ,,honderden miljoenen euro's'' nodig, stelde Muller. Volgens hem is Youngman bereid voor die middelen te zorgen.

Naast de samenwerkingsverbanden steekt Youngman, dat pogingen om Saab te redden vorig jaar gedwarsboomd zag door grootaandeelhouder General Motors, 10 miljoen euro in Spyker Cars zelf. In ruil daarvoor krijgen de Chinezen een belang van 29,9 procent in het bedrijf.

,,Dit is de beste oplossing in een trieste situatie'', zei Muller met het oog op de nieuwe investering en de ondergang van Saab. ,,We hebben nooit gewild dat het zo zou lopen, maar nu maken we er het beste van.''

Gerelateerde artikelen