ANP5 mei '12 19:04

Argentijnse regering nationaliseert YPF

BUENOS AIRES (AFN) - De Argentijnse regering heeft ondanks internationale protesten de nationalisatie van het oliebedrijf YPF, een dochteronderneming van het Spaanse energieconcern Repsol, doorgezet. President Cristina Fernández de Kirchner ondertekende vrijdag (lokale tijd) de wet die dat regelt, nadat beide Kamers van het Argentijnse parlement in grote meerderheid met de nationalisatie hadden ingestemd.

De wet voorziet in de onteigening van 51 procent van de aandelen van YPF. Repsol houdt 7 procent van de aandelen. 26 procent van de aandelen is in handen van de Argentijnse ondernemersfamilie Eskenazi, de rest wordt verhandeld op de beurzen van Buenos Aires en New York.

Fernández de Kirchner rechtvaardigde de nationalisatie door Repsol te verwijten de laatste jaren te weinig te hebben geïnvesteerd in extra productie, terwijl de vraag naar energie sterk toeneemt en importen steeds duurder worden.

De Spaanse regering toonde zich eerder laaiend over de aangekondigde onteigening en heeft inmiddels als eerste tegenmaatregel de invoer van biodiesel uit Argentinië beperkt. Ook de Europese Unie protesteerde fel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen