ANP8 mrt '11 11:30

'Stresstest gaat uit van economische krimp'

FRANKFURT (AFN) - De stresstesten waaraan Europese banken dit voorjaar worden onderworpen, gaan uit van een krimp van de economie van de eurozone in 2011 en 2012. Dit meldde de Duitse zakenkrant Handelsblatt dinsdag op basis van nog niet gepubliceerde documenten van de Europese Bankautoriteit (EBA).

De EBA gaat 88 Europese banken onderwerpen aan de stresstesten. Daarbij wordt gekeken wat er zou gebeuren met de financiële positie van de banken als de economie zich op een ongunstige manier ontwikkelt.

Het scenario waarmee wordt gerekend, gaat volgens Handelsblatt uit van een economische krimp van 0,5 procent dit jaar en 0,2 procent in 2012. Verder wordt uitgegaan van een daling van de aandelenmarkten met 15 procent en een stevige teruggang van de huizenmarkt.

Nederlandse banken

De EBA maakt de lijst met banken en de details van het toegepaste macro-economische model op 18 maart officieel bekend. Naar verwachting zullen vier Nederlandse banken worden getest. Het gaat om ING, Rabobank, ABN Amro en SNS.

Vorig jaar zijn tijdens de Europese schuldencrisis vergelijkbare testen gedaan. Achteraf was er veel kritiek omdat het scenario waarmee werd gerekend te weinig stressvol zou zijn. De EBA is begin dit jaar in het leven geroepen. Het is de nieuwe toezichthouder er daarom veel aan gelegen te zorgen dat de criteria van de stresstesten niet als te slap worden gezien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen