ANP29 aug '12 08:20Aangepast op 29 aug '12 08:46

'AEX opent vlak'

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam opent woensdag naar verwachting vlak tot licht hoger. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. De markten blijven in afwachting van de mogelijke acties van de centrale banken.

,,Er valt de komende dagen weinig vuurwerk te verwachten. De volumes blijven laag en iedereen wacht op de toespraak van Bernanke op vrijdag. De handel zal woensdag letten op de Duitse inflatiecijfers en de economische groeicijfers uit de Verenigde Staten. Wellicht dat die nog voor enige beweging kunnen zorgen'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Markets Netherlands.

Volgens persbureau Reuters onderzoekt ING de mogelijkheid om de verkoop van zijn verzekeringsactiviteiten in Hongkong los te koppelen van de overige Aziatische onderdelen die in de etalage staan. De bank en verzekeraar hoopt op die manier een betere prijs te krijgen van een koper die zich alleen op die markt wil richten.

Orkaan

Shell heeft een aantal pijpleidingen en terminals voor ruwe olie in de Golf van Mexico stilgelegd in verband met de komst van de orkaan Isaac. Ook de productie bij twee Amerikaanse raffinaderijen, in Convent en Geismar, wordt uit voorzorg stilgelegd.

Telegraaf Media Groep (TMG) kondigde aan de Nederlandse editie van het gratis dagblad Metro te kopen. Het mediabedrijf is al eigenaar van Spits, de andere grote gratis krant in Nederland.

Nikkei

In het Verre Oosten lieten de beurzen woensdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio sloot 0,4 procent hoger. De stijging werd aangevoerd door de technologiefondsen. De omzetten op de beurs bleven laag in afwachting van de topbijeenkomst van centrale bankiers later deze week.

Op de Amerikaanse aandelenmarkten viel dinsdag niet veel te beleven. Er werd weinig gehandeld en de belangrijkste graadmeters kwamen dan ook nauwelijks van hun plaats. De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent lager op 13.102,99 punten. De S&P 500 zakte 0,1 procent tot 1409,30 punten en technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,1 procent tot 3077,14 punten.

Stap terug

De Europese beurzen deden eerder op de dag een stap terug. Onder meer een verlaging van de groeiverwachting voor de Japanse economie en een onverwachte, scherpe daling van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten drukten het sentiment.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam daalde 0,9 procent tot 329,23 punten en de Midkap zakte 0,9 procent tot 501,67 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs gingen respectievelijk 0,6 en 0,9 procent omlaag. De beurs in Londen, die maandag dicht was, sloot bijna onveranderd.

De euro was woensdag voorbeurs 1,2560 dollar waard, evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 95,90 dollar per vat en Brentolie zakte 0,3 procent tot 112,30 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen