ANP16 okt '12 11:11Aangepast op 16 okt '12 11:46

Vertrouwen in Duitse economie stijgt flink

MANNHEIM (AFN) - Het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie is in oktober flink toegenomen ten opzichte van september. Dat maakte het onderzoeksinstituut ZEW dinsdag bekend op basis van voorlopige cijfers.

De vertrouwensindex van het ZEW steeg van min 18,2 in september tot min 11,5 deze maand. Economen rekenden in doorsnee op een stand van min 15 in oktober.

Het oordeel over de huidige omstandigheden brokkelde wel af. De deelindex die dit meet, daalde van 12,6 in september tot 10 in oktober. De marktkenners rekenden gemiddeld op een mildere daling tot 11,3.

Grootste bedreiging

Het ZEW stelde dat de grootste bedreiging voor de Duitse economie nog altijd de eurocrisis is en dan met name het potentiële vertrek van een van de eurolanden. ,,We zien dat momenteel niet gebeuren, maar de crisis is nog niet voorbij en er blijven risico's'', aldus ZEW-econoom Marcus Kappler.

Zijn collega Christian Dick voegde toe dat het plan van de Europese Centrale Bank om ongelimiteerd staatsobligaties op te kopen van zwakke eurolanden het sentiment onder beleggers in de eurozone niet heeft verbeterd.

Zachte landing

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING is de verbetering van de vertrouwensindex te danken aan wegebbende zorgen over de ontwikkeling van de schuldencrisis op de korte termijn. De beoordeling van de huidige omstandigheden daalt volgens hem nu al 5 maanden op rij.

Brzeski noemt de ZEW-index ,,niet de meest geloofwaardige'' barometer van de Duitse economie. ,,Vooral niet in de afgelopen jaren waarin we een duidelijke ontkoppeling zagen tussen het sentiment in de financiële markten en de echte economie.''

Desondanks ziet de econoom de huidige stand als aanvullend bewijs dat de Duitse economie een zogeheten zachte landing tegemoet gaat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen