ANP23 nov '12 18:47Aangepast op 23 nov '12 19:17

Wall Street sluit korte sessie hoger

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen in New York zijn vrijdag voor de vijfde dag op rij hoger gesloten, na een korte handelssessie in verband met feestdagen. Donderdag waren de Amerikaanse markten al de hele dag gesloten vanwege de viering van Thanksgiving Day.

De vrijdag na Thanksgiving Day staat bekend als 'Black Friday'. Veel Amerikanen zijn nog vrij en gaan massaal op zoek naar koopjes voor de feestdagen. De handelsvolumes bleven dan ook beperkt.

De Dow-Jonesindex sloot 1,4 procent (172,79 punten) hoger op 13.009,68 punten. De brede S&P 500 klom 1,3 procent (18,12 punten) tot 1409,15 punten en technologiebeurs Nasdaq won 1,4 procent (40,30 punten) tot 2966,85 punten.

Kerstinkopen

De focus van de beleggers was vooral gericht op het begin van het voor de detailhandel belangrijke seizoen van de kerstinkopen in de Verenigde Staten. De nationale federatie van detailhandelaren verwacht dat de omzetten tijdens het feestdagenseizoen 4,1 procent hoger zullen liggen dan vorig jaar. Detailhandelsgigant Wal-Mart sloot 1,9 procent hoger.

Ook technologieaandelen, die de laatste tijd flink waren afgestraft, deden het goed. BlackBerry-maker Research in Motion (RIM) profiteerde van optimisme over het slagen van de introductie van het nieuwe model, de BlackBerry 10, begin volgend jaar. Het aandeel won maar liefst 14 procent.

Microsoft

Het zwaarwegende Microsoft hielp de Nasdaq vooruit met een plus van 2,8 procent. Technologieconcern Oracle eindigde 1,7 procent in de plus.

Beleggers op Wall Street waren ook iets optimistischer over een oplossing voor de Griekse problemen, nadat vrijdag uitlekte dat de Europese Unie en het IMF werken aan een compromis over de Griekse staatsschuld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen