ANP17 mei '12 22:30

Beleggers VS verliezen moed

NEW YORK (AFN) - In New York sloten de aandelenbeurzen voor de vijfde achtereenvolgende dag met verlies. Vooral in de laatste uren gingen de koersen steeds verder omlaag. Beleggers kregen tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie te verwerken. Het nieuws kwam bovenop de toch al slechte stemming als gevolg van de Griekse politieke strubbelingen en de dreigende Spaanse financiële problemen.

De Dow Jones-index eindigde 1,2 procent lager op 12442,49 punten. De S&P 500-index sloot 1,5 procent lager op 1304,86 punten, de laagste stand in vier maanden. Technologiebeurs Nasdaq verloor 2,1 procent tot 2813,69 punten.

Bij het begin van de handel bleek dat de index van leidende economische indicatoren, samengesteld uit een reeks macro-economische cijfers, in april voor het eerst in zeven maanden te zijn gedaald. De daling bedroeg 0,1 procent, terwijl economen hadden gerekend op een stijging met 0,1 procent.

Philadelphia

Ook de industriële activiteit in de belangrijke regio Philadelphia daalde in mei voor de tweede achtereenvolgende maand. De graadmeter daalde van plus 8,5 in april tot min 5,8 in mei. De twee cijfers bevestigden de angst van beleggers dat de opbloei van de Amerikaanse economie niet evenwichtig verloopt. Eerder deze week bleek al het aantal uitkeringsaanvragen niet te zijn gedaald.

Beleggers waren toch al gespannen door het nieuws dat de rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen ruim boven het kritieke niveau van 6 procent uitkwam. Het Zuid-Europese land wist donderdag 2,5 miljard euro op te halen met de veiling van 3-jarige overheidsobligaties. De rente die moest worden geboden om de leningen te slijten, lag fors hoger dan bij eerdere vergelijkbare veilingen.

Bankia

Ook de berichten dat de Spaanse bank Bankia, grotendeels genationaliseerd, in grote problemen verkeerde, drukte op de handel.

Goed nieuws kwam er van het bedrijvenfront. Het aandeel Wal-Mart klom 4,2 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Het Amerikaanse supermarktconcern boekte in het eerste kwartaal meer winst en omzet dan analisten hadden verwacht. Ook overtroffen de resultaten de eigen voorspellingen van het bedrijf.

Caterpillar

Machinebouwer Caterpillar verloor echter 4,4 procent nadat bekend werd dat dealers minder van de producten van de fabrikant hadden verkocht in april.

De euro was 1,2695 dollar waard, tegen 1,2705 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde met 0,3 procent tot 92,51 dollar per vat. Brentolie daalde met 2,3 procent in prijs tot 107,19 dollar.

Gerelateerde artikelen