ANP15 mrt '12 09:21

Lufthansa voorziet forse winstdaling

FRANKFURT (AFN) - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa verwacht dat de operationele winst dit jaar met enkele honderden miljoenen euro's daalt ten opzichte van 2011. Het bedrijf houdt rekening met aanhoudende economische onzekerheid, hoge brandstofkosten en mogelijke arbeidsconflicten. Dat maakte Lufthansa donderdag bekend in zijn jaarverslag.

Vorig jaar boekte Lufthansa een operationele winst van 820 miljoen euro. Het bedrijf sluit niet uit dat dit bedrag opnieuw wordt gehaald of zelfs overtroffen, maar dan moeten de marktomstandigheden wel op korte termijn zeer sterk verbeteren en daar ziet het volgens de luchtvaartmaatschappij op dit moment niet naar uit.

Lufthansa gaat snijden in de kosten en breidt de capaciteit en die van zijn dochterbedrijven in Oostenrijk, Zwitserland en België dit jaar met nog maar 2 procent uit. Het is de tweede keer in een halfjaar tijd dat het bedrijf het mes zet in zijn groeiplannen voor dit jaar. De kostenbesparingen zullen volgens topman Christoph Franz banen gaan kosten, maar hij wilde nog niet zeggen hoe veel.

Zorgenkindje

Austrian Airlines is momenteel het zorgenkindje van Lufthansa. Waarschijnlijk krijgt de dochteronderneming dit jaar extra geld van het moederbedrijf, maar dan moet er wel ingegrepen worden om het operationele verlies van vorig jaar om te buigen in winst. Franz zei dat Lufthansa niet van plan is verlieslatende luchtvaartmaatschappijen zonder uitzicht op verbetering nog langer te blijven subsidiëren.

Concurrenten als Air France-KLM hebben de groei van de capaciteit ook al op een fors lager pitje gezet gezien de hoge kerosineprijs en de slechte economische vooruitzichten. Ook daar moeten de kosten flink omlaag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen