ANP11 jun '12 07:57Aangepast op 11 jun '12 08:33

'AEX opent fors hoger na Spaanse hulpvraag'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal maandag waarschijnlijk fors hoger openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met flinke winsten beginnen. De hulp aan de Spaanse banken die in het afgelopen weekeinde werd beklonken, zorgt voor opluchting onder beleggers.

,,De AEX opent 6 punten hoger. We zijn weer even gered en de AEX kruipt weer richting de 300 punten. De markten zijn opgelucht dat Spanje steun heeft gekregen voor zijn noodlijdende bankensector en lijken de negatieve trend te doorbreken'', aldus Barry van der Laan, hoofd van IG Markets Netherlands.

Spanje kreeg zaterdagavond, na een telefonische vergadering van 2,5 uur met de ministers van Financiën van de eurozone, maximaal 100 miljard euro aan steun toegezegd. Het exacte bedrag dat Spanje zal lenen moet nog worden vastgesteld. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat Spanje gaat begeleiden, noemde de hulpaanvraag een ,,cruciale stap in de succesvolle uitvoer van de Spaanse overheidsplannen.''

Qurius

Aan het bedrijvenfront kondigde automatiseerder Qurius aan te hebben ingegrepen bij zijn Duitse tak omdat de gewenste resultaten daar uitbleven. De directeur in Duitsland, DieterGrosse-Kreul, moest daarbij het veld ruimen.

In het Verre Oosten zorgde de noodsteun voor de Spaanse bankensector maandag voor stevige winsten op de beurzen. Beleggers waren opgelucht dat Spanje de financiering van de banken heeft veiliggesteld voordat de Griekse verkiezingen op 17 juni roet in het eten kunnen gooien. In Tokio eindigde de Nikkei 2 procent hoger.

Voorschot

Wall Street nam vrijdag al een voorschot op de hulp aan de Spaanse banken. De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent hoger op 12.554,20 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 1 procent tot 2858,42 punten en de brede S&P 500 klom 0,8 procent tot 1325,65 punten.

De Europese indices sloten vrijdag juist lager. Somberheid over de wereldeconomie woog zwaarder dan geruchten dat Spanje dit weekeinde om hulp zou vragen. De AEX-index in Amsterdam leverde 0,4 procent in en sloot op 291,73 punten. De MidKap-index won 0,3 procent op 498,70 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tussen 0,2 en 0,6 procent.

De euro was maandag voor opening van de aandelenmarkten 1,2627 dollar waard, tegen 1,2490 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 2,1 procent tot 85,86 dollar per vat en Brentolie steeg 1,8 procent tot 101,24 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen