ANP16 feb '12 15:48Aangepast op 16 feb '12 16:37

3 maanden cel voor Le Pen om uitspraken WO II

EPA
EPA

PARIJS (ANP) - De voormalige Franse extreem rechtse leider Jean-Marie Le Pen is donderdag door het gerechtshof in Parijs tot 3 maanden voorwaardelijke celstraf veroordeeld wegens het vergoelijken van oorlogsmisdaden. De rechters bevestigden in hoger beroep een veroordeling in eerste aanleg uit 2008.

De voorman van het Front National stond terecht wegens een opmerking uit 2005. De inmiddels 83-jarige Le Pen zei destijds tegen het rechtse blad Rivarol dat de Duitse bezetting van Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog ,,niet bijzonder inhumaan'' was geweest. Le Pen kondigde na de uitspraak donderdag meteen aan in cassatie te gaan.

In het verleden is Le Pen al veroordeeld wegens racisme en antisemitisme. In 1987 noemde hij de gaskamers van de nazi's ,,een detail van de geschiedenis''. Meer dan 70.000 Franse Joden overleefden de Tweede Wereldoorlog niet.

Le Pen stond het leiderschap van het Front National vorig jaar af aan zijn dochter Marine die op circa 20 procent staat in de opiniepeilingen voor de presidentsverkiezingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen