ANP7 mrt '12 08:32Aangepast op 7 mrt '12 09:04

Minder winst voor NIBC

DEN HAAG (AFN) - De Haagse zakenbank NIBC heeft de nettowinst vorig jaar met 10,5 procent zien afnemen, van 76 miljoen euro in 2010, tot 68 miljoen euro. Dat heeft de financiële instelling woensdag bekendgemaakt.

De winstafname werd vooral veroorzaakt door een verslechtering van de marktomstandigheden in de tweede helft van het jaar. De rentebaten stegen over het hele jaar wel met ruim een vijfde tot 171 miljoen euro. De sterke toename was vooral te danken aan een groei van de zakelijke kredietportefeuille en lagere financieringskosten. De spaartegoeden van particulieren bij het spaaronderdeel NIBC Direct namen het afgelopen jaar met 1,9 miljard euro toe.

NIBC-topman Jeroen Drost is tevreden met de behaalde resultaten. ,,NIBC heeft in 2011 ondanks de wereldwijd moeilijke macro-economische omstandigheden goed gepresteerd. We zijn blij met de verdere uitbreiding van de consumenten en de zakelijke activiteiten'', aldus Drost. Desondanks verwacht hij wel dat de marktomstandigheden dit jaar lastig blijven.

ECB

NIBC zegt geen Griekse, Ierse, Italiaanse, Portugese en Spaanse staatsobligaties te hebben. Ook maakte de bank geen gebruik van goedkope leningen die de Europese Centrale Bank (ECB) onlangs uitzette, zo wist Drost.

Het bankbedrijf maakte eind vorig jaar bekend de onlineactiviteiten van NIBC Direct uit te breiden naar België. Door deze investeringen zijn de operationele lasten het afgelopen jaar wel toegenomen, aldus NIBC.

Topman Drost gaf tijdens een telefonische persconferentie ook aan dat NIBC geen plannen heeft voor een beursnotering. ,,We zijn tevreden met de situatie waarin we zitten'', aldus de bestuurder.

Gerelateerde artikelen