ANP7 mrt '12 09:19Aangepast op 7 mrt '12 09:53

AEX opent licht hoger

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs is woensdag licht hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen openden overwegend hoger na de forse koersdalingen een dag eerder. Beleggers blijven wel voorzichtig door de onzekerheid over de Griekse schuldensanering.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent hoger op 317,87 punten. De MidKap-index zakte 0,1 procent tot 520,03 punten. De beurs in Parijs klom 0,3 procent. Londen en Frankfurt bleven ongewijzigd.

De Italiaanse bank Unicredit liet weten deel te nemen aan het akkoord met Griekenland over de afschrijving van een deel van de Griekse schuldenlast. De Italiaanse bank voegt zich met zijn beslissing onder meer bij ING, Allianz, BNP Paribas, Commerzbank en Deutsche Bank.

Voorwaarde

Griekenland wil dat de houders van Griekse staatsleningen in totaal ongeveer 75 procent afschrijven op hun obligaties. Die schuldverlichting is een voorwaarde voor extra financiële steun aan het land. De termijn om in te stemmen met de schuldenruil loopt donderdagavond om 21.00 uur af.

In de AEX voerde navigatiebedrijf TomTom de dalers aan met een min van 1,5 procent. Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore was de sterkste stijger met een plus van 3,6 procent.

Staking

Air France-KLM steeg 0,5 procent. Het luchtvaartconcern heeft in februari meer passagiers vervoerd dan een jaar eerder, ondanks een staking in Frankrijk waardoor veel vluchten werden geschrapt.

TNT Express zakte 0,7 procent. The Wall Street Journal meldde dat de gesprekken over een mogelijke overname van de Nederlandse pakketbezorger door de Amerikaanse branchegenoot UPS moeizaam verlopen en vertraging oplopen.

Verbetering

In de MidKap daalde ASM International (ASMI) 4 procent na teleurstellende resultaten. De toeleverancier aan de chipindustrie zag de nettowinst in het vierde kwartaal van 2011 met 40 procent dalen. Ook verwacht ASMI dat de omzet in het eerste kwartaal van 2012 zal afnemen. Daarna zal verbetering plaatsvinden.

De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas boekte in 2011 een recordwinst en verwacht dit jaar de vruchten te plukken van het EK voetbal en de Olympische Spelen. Die evenementen moeten zorgen voor een verdere groei van de omzet in 2012. Het aandeel zakte desondanks in Frankfurt met 2,4 procent.

De euro was woensdag 1,3136 dollar waard, tegen 1,3120 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 105,15 dollar per vat en Brentolie klom 0,5 procent tot 122,60 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen