ANP15 aug '12 15:56

Beurzen lager in tamme handel

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen noteerden woensdagmiddag net iets onder de slotkoersen van een dag eerder. De handel was opnieuw tam. Veel marktpartijen zijn op vakantie en er worden weinig nieuwe posities ingenomen. Beleggers wachten eerst af op wat de centrale banken mogelijk in september zullen gaan doen.

In Amsterdam stond de AEX-index in de middaghandel onveranderd op 332,80 punten. De MidKap-index klom 0,5 procent tot 504,59 punten dankzij een koerswinst van ruim 4 procent voor bank en verzekeraar SNS Reaal. De beurzen in Frankfurt en Londen verloren 0,4 procent. Parijs leverde 0,1 procent in. In New York noteerde de Dow-Jonesindex kort na opening 0,2 procent lager.

,,De markten zijn aan het zoeken en blijven heen en weer springen in afwachting van mogelijke acties van de centrale banken. Dat zal waarschijnlijk de komende 2 weken wel zo blijven'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Griekenland

De Griekse problemen stonden weer even in de schijnwerpers nadat de Britse krant Financial Times meldde dat Griekenland 2 jaar langer de tijd wil krijgen om de bezuinigingen door te voeren. Griekenland moet de komende 2 jaar voor nog eens 11,5 miljard euro aan bezuinigingen doorvoeren om aan de voorwaarden voor de noodsteun te voldoen. De Griekse regering zou die operatie nu over 4 jaar willen uitstrijken.

In de AEX verloor KPN 1,5 procent. Het telecomconcern staakt de pogingen om zijn Belgische dochteronderneming Base te verkopen. Door de problemen op de financiële markten is het volgens KPN niet mogelijk om een goede prijs te krijgen voor Base. Analisten vermoeden dat de nieuwe grootaandeelhouder van KPN, de Mexicaanse miljardair Carlos Slim, geen voorstander was van de verkoop van Base.

Beschuldiging

In Londen klom Standard Chartered bijna 5 procent. De Britse bank heeft een schikking getroffen met de New Yorkse toezichthouder naar aanleiding van de beschuldiging dat de bank in het geheim zaken heeft gedaan met Iran. Standard Chartered betaalt circa 275 miljoen euro om juridische vervolging te voorkomen.

Carlsberg won in Kopenhagen ruim 2 procent. De Deense bierbrouwer boekte in het tweede kwartaal minder winst dan verwacht. Het natte weer in West-Europa zette de bierverkoop onder druk. Voor het gehele jaar handhaafde de brouwer echter wel zijn winstprognose.

De euro verloor wat terrein en was 1,2285 dollar waard, tegen 1,2330 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 92,94 dollar. Brentolie stabiliseerde op 114,07 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen