ANP24 jan '12 11:32Aangepast op 24 jan '12 11:48

Transportsector wacht moeilijk jaar

AMSTERDAM (AFN) - De transport- en logistieksector wacht een moeilijk jaar, waarin het vrachtvolume krimpt met 0,8 procent en de ondernemers een omzetdaling van 1 procent voor de kiezen krijgen. Dat voorspelt het economisch bureau van ING in een dinsdag uitgebracht kwartaalbericht over de sector.

Hoewel de ,,nieuwe dip'' mild van karakter is, baart vooral de terugval van de internationale vervoersvraag zorgen, aldus ING. De krimp van het vrachtvolume treft vooral het vervoer over water (-1 procent) en door de lucht (-2 procent). Het wegtransport (-0,8 procent) en de logistieke dienstverlening (-0,5 procent) houden de teruggang relatief beperkt.

Over de hele linie werd de omzet vorig jaar nog gestuwd door hogere vrachttarieven. Dit jaar bestaat het risico dat het omgekeerde gebeurt, aldus de onderzoekers.

Economische onzekerheid

Volgens ING heeft de sector 2011 dankzij een een sterke start nog redelijk goed afgesloten met een gemiddelde volumegroei van 2 procent en een omzetstijging van 4 procent. Na de zomer verslechterde de economische omstandigheden en daarin lijkt voorlopig geen verandering in te komen.

,,De economische onzekerheid heeft ook het fundament voor de transportsector verzwakt. Mede doordat bedrijven voorraden terugschroeven, zal dit in het eerste helft van het jaar het sterkst voelbaar zijn'', staat in het kwartaalbericht. Eerder voorspelden ook analisten van ABN Amro dat de sector het vooral in het eerste halfjaar van 2012 zwaar krijgt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen