ANP7 sep '12 12:13

Beurzen vervolgen ECB-rally

AMSTERDAM (AFN) - Op de Europese beurzen werd vrijdag de rally voortgezet. Beleggers bleven optimistisch nadat ECB-president Mario Draghi donderdag zijn belofte inloste met de aankondiging van een nieuwe steunprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). Daarnaast wordt gehoopt op sterke banengroei in de Verenigde Staten.

,,Het optimisme over het ECB-plan houdt aan. Het is wel verrassend, want eigenlijk heeft de markt gekregen waarop het had gehoopt. Maar het is goed om te zien dat we verder omhoog kunnen. Het is nu wachten op de goedkeuring van het Europese noodfonds ESM door het Duitse Hof op 12 september. Verder wordt uitgekeken naar het Amerikaanse banenrapport'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,9 procent hoger op 339,30 punten. De MidKap-index won 1,2 procent tot 518,75 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 1,1 en 0,9 procent. Londen bleef achter met een plusje van 0,2 procent.

Obligatiemarkt

Ook op de obligatiemarkt begint het plan van de ECB om staatspapier van zwakkere eurolanden op te kopen zijn vruchten af te werpen. De rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen zakte vrijdagochtend voor het eerst sinds mei dit jaar onder de 6 procent. Ook de Italiaanse rente ging verder omlaag.

Banken en grondstofgerelateerde bedrijven voerden opnieuw de stijging aan. In Amsterdam was bank en verzekeraar ING de sterkste stijger in de AEX met een winst van 5,3 procent. De staalbedrijven Aperam en ArcelorMittal volgden met plussen van ruim 3 procent. De defensieve fondsen Unilever, Heineken en Ahold stonden onderaan met verliezen tussen 0,6 en 1,3 procent.

Glencore

Aan het overnamefront werd bekendgemaakt dat de Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore zijn overnamebod op het Britse mijnbouwbedrijf Xstrata heeft opgeschroefd. Het aandeel Glencore zakte in Londen 4 procent, terwijl Xstrata 7,4 procent wist te klimmen.

De euro was 1,2692 dollar waard, tegen 1,2626 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 95,81 dollar per vat en Brentolie klom 0,4 procent tot 113,96 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen