ANP17 feb '12 17:50Aangepast op 17 feb '12 18:06

Hoop op Griekse steun zet beurzen hoger

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn vrijdag met winsten gesloten. Beleggers waren hoopvol gestemd dat er maandag een akkoord wordt bereikt over extra noodsteun aan Griekenland.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,75 punten (0,9 procent) hoger op 327,93 punten. De MidKap-index steeg 5,06 punten (1 procent) tot 529,43 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt klommen 1,4 procent. Londen noteerde een plus van 0,3 procent.

De Italiaanse premier Mario Monti, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier Lucas Papademos zijn optimistisch over de kans dat er maandag een akkoord kan worden gesloten over Griekenland. Dat liet Monti vrijdag weten na een telefonische persconferentie met de Duitse bondskanselier en de Griekse premier.

Nieuw steunpakket Griekenland

De Europese ministers van Financiën komen maandag bijeen om zich opnieuw te buigen over een nieuw steunpakket voor Griekenland ter waarde van 130 miljard euro. Een akkoord over die steun moet een bankroet van Griekenland voorkomen, zodat de Grieken voorlopig binnen de eurozone kunnen blijven.

In de AEX voerde Aegon de stijgers aan met een plus van 7 procent. De verzekeraar zag de winst in het afgelopen kwartaal met 75 procent afnemen. De reorganisatie van het bedrijf en tegenvallende beleggingen drukten zwaar op de resultaten. Topman Alex Wynaendts is echter optimistisch over 2012. Het ergste deel van de schuldencrisis is volgens hem voorbij.

ING

ING won 2,4 procent. Het bedrijf heeft de verkoop van de Amerikaanse internetspaarbank ING Direct USA aan Capital One afgerond. TNT Express steeg 2,6 procent tot 6,34 euro. Na het slot van de handel maakte TNTbekend een overnamebod van 9 euro per aandeel van het Amerikaanse UPS te hebben verworpen.

Elders in Europa zaten de financiële fondsen in de lift door de hoop op een akkoord over Griekenland. In Parijs won BNP Paribas 2,9 procent, Crédit Agricole klom 4,7 procent en Société Générale sloot 6,5 procent hoger. In Frankfurt won Commerzbank 2,6 procent en Deutsche Bank noteerde 1,9 procent hoger.

Corio

Corio behoorde tot de grootste dalers in de AEX met een min van 1,3 procent. Het jaarresultaat van de vastgoedinvesteerder viel wat lager uit dan verwacht.

Amsterdam Molecular Therapeutics (AMT) verloor 19 procent. Het biotechnologiebedrijf wordt overgenomen door uniQure en de beursnotering zal worden beëindigd.

Anglo America

In Londen won Anglo America 1,1 procent. De mijnbouwer heeft de winst in het afgelopen jaar flink zien stijgen. Dat was onder meer het gevolg van de hoge prijzen van ijzererts en steenkool. Het inkomen uit koper daalde juist.

De euro zat in de lift en was 1,3150 dollar waard, tegen 1,3075 dollar aan het einde van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 102,95 dollar per vat en Brentolie zakte 0,8 procent tot 119,13 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen