ANP13 dec '12 07:19

Nikkei op hoogste niveau in 8 maanden

TOKIO (ANP) - De beurs in Tokio is donderdag flink hoger geëindigd. Toenemende speculatie dat de Japanse centrale bank agressievere stimuleringsmaatregelen voor de economie zal nemen zorgde voor een koopgolf op de Japanse beurs. De Nikkei sloot 1,7 procent hoger op 9742,73 punten. Dat is het hoogste niveau in 8 maanden tijd.

De stijging werd aangevoerd door de Japanse exportbedrijven, die profiteerden van een verzwakking van de Japanse yen. De verwachting dat de Bank of Japan na de verkiezingen van aanstaande zondag meer versoepelingsmaatregelen zal nemen duwde de Japanse munt ten opzichte van de Amerikaanse dollar tot het laagste niveau in 8,5 maand.

Exporteurs als Sony en TDK stegen daardoor 6,4 en 5,6 procent. Een goedkopere yen versterkt de concurrentiekracht van de Japanse exportbedrijven.

De andere aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten een gemengd beeld zien. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index in de middaghandel 0,2 procent lager. De All Ordinaries in Sydney bleef onveranderd en de Kospi in Seoul klom 1,4 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen