ANP13 mei '12 11:51Aangepast op 13 mei '12 22:47

Gesprekken Griekenland nog vruchtenloos

EPA
EPA

ATHENE (ANP) - De Griekse president Karolos Papoulias heeft zondag gesprekken gevoerd met diverse partijen om te komen tot de vorming van een regering. Het overleg bleef vooralsnog zonder resultaat en gaat maandag verder.

Zondagochtend ontving de president de drie grote partijen. Zondagavond waren de kleinere partijen aan de beurt.

Het overleg dat Papoulias zondagochtend had met leiders van de conservatieve Nieuwe Democratie (ND), de socialistische Pasok en de linkse coalitie Syriza heeft niets opgeleverd. De laatstgenoemde partij wil niet deelnemen aan een regering die de bezuinigingen doorzet en de akkoorden met de EU uitvoert. De partij noemt deze ,,misdadig''.

Gouden Dageraad

De president praatte zondagavond met kleinere partijen maar ook daar kwam weinig uit. Papoulias kreeg onder anderen vertegenwoordigers van de communistische partij en vervolgens van de fascistische partij Gouden Dageraad op bezoek. Het was voor het eerst dat een Griekse president fascisten ontving.

Fotis Kouvelis van Democratisch Links was de laatste die bij Papoulias langsging. Waarnemers menen dat alleen deze partij voor een doorbraak kan zorgen door samen te werken met Pasok en de ND. Deze drie partijen zouden op dit moment de enige zijn die een coalitie zouden kunnen vormen. Kouvelis meldde evenwel na alfoop dat er nog geen doorbraak was bereikt.

De gesprekken van de president met de partijen worden gezien als een laatste poging om een coalitie te smeden. Als dat niet lukt, moeten er uiterlijk medio juni nieuwe verkiezingen worden gehouden. Papoulias heeft tot uiterlijk donderdag de tijd om een regeringscoalitie te vormen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen