ANP17 jun '12 20:53

'Pro-Europese partijen behalen meerderheid'

ATHENE (ANP) - De twee partijen in Griekenland die omstreden kredietovereenkomsten sloten met Europese partners, hebben naar het zich laat aanzien zondag een meerderheid in het parlement gewonnen. Het zijn de conservatieve ND (Nieuwe Democratie) en de socialistische Pasok.

Waarnemers van het Griekse ministerie van Binnenlandse Zaken schatten zondagavond, nadat een derde van de stemmen was geteld, dat de ND circa 30 procent en de Pasok ruim 12 procent van de stemmen heeft behaald. In het Griekse stelsel krijgt de grootste partij 50 zetels bonus in het parlement van 300 zetels. De ND en Pasok zouden samen meer dan 150 zetels en mogelijk zelfs circa 160 zetels krijgen.

Tweede met ruim een kwart van de stemmen wordt waarschijnlijk de linkse partij Syriza. Die heeft zich fel gekeerd tegen de kredietovereenkomsten en tegen het bezuinigingsbeleid van de regering van ND en Pasok. Die werd eind vorig jaar als een regering van nationale eenheid gevormd om de geldschieters tevreden en Griekenland binnen de eurozone te houden.

Syriza zou ruim 70 zetels krijgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen