ANP2 jul '12 12:45Aangepast op 2 jul '12 13:37

Luchtvaartmarkt stagneerde in mei

GENEVE (AFN) - De wereldwijde vraag naar vliegreizen is in mei nauwelijks meer gegroeid ten opzichte van de voorgaande maand. Vergeleken met mei 2011 was wel sprake van een groei met 4,5 procent. Dat blijkt uit cijfers die de internationale luchtvaartorganisatie IATA maandag heeft gepubliceerd.

Volgens IATA zet de wereldwijde verslechtering van de economische omstandigheden de sector onder druk. De recente daling van de brandstofprijzen biedt enige verlichting. ,,Maar helaas komt de zwakte op de oliemarkt hand in hand met angst voor een verdere verslechtering in de Europese economie'', aldus IATA-topman Tony Tyler.

De vraag naar vrachtvervoer daalde met 1,9 procent vergeleken met een jaar eerder, en met 0,4 procent ten opzichte van april. De markt voor goederenvervoer door de lucht bereikte eind vorig jaar de bodem, maar heeft zich sindsdien nog maar mondjesmaat hersteld.

De luchtvaartmaatschappijen zullen dit jaar naar verwachting een winst van in totaal 3 miljard dollar behalen op een omzet van 631 miljard dollar. ,,Dat is een flinterdunne marge van 0,5 procent'', zei Tyler. Veel Europese luchtvaarders, waaronder het Frans-Nederlandse Air France-KLM, lijden waarschijnlijk verlies.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen