ANP2 dec '12 13:36

'Op termijn afschrijven op Griekse schuld'

AMSTERDAM (ANP) - De eurozonelanden moeten mogelijk over een paar jaar bekijken of ze een deel van de Griekse schulden kunnen kwijtschelden. Voorwaarde daarvoor is wel dat op dat moment duidelijk is dat de Grieken echt vooruitgang hebben geboekt met hervormingen.

Oud-minister van Financiën Gerrit Zalm zei dat zondag in Buitenhof. De helpende hand over een paar jaar aan de Grieken kan ook bestaan uit lagere rentes of langere termijnen voor aflossing van de schulden.

,,We moeten er rekening mee houden dat we op enig moment toch weer naar de Griekse schulden moeten kijken. De maatregelen van nu zijn waarschijnlijk onvoldoende om de langetermijnhoudbaarheid van de Griekse schuld te garanderen'', zei Zalm.

Niet verstandig

De huidige topman van ABN Amro wees er op dat ook Nederland na de oorlog een staatsschuld had die groter was dan de omvang van de eigen economie. Nederland kwam daar uit door een lage rente en een economie die groeide. ,,Die condities zijn ook nodig in Griekenland.''

Zalm acht het niet verstandig om Griekenland uit de eurozone te laten stappen. Dat zou er alleen maar toe leiden dat de aandacht, onder meer door speculerende financiële markten, zich verschuift naar veel grotere economieën als Spanje en mogelijk Italië. De eurozone komt dan in nog veel grotere problemen.

Gerelateerde artikelen