ANP27 aug '12 09:20Aangepast op 27 aug '12 09:41

AEX opent in mineur

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is maandag lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met kleine verliezen aan de nieuwe handelsweek. De stemming wordt gedomineerd door de aanhoudende onzekerheid over de mogelijke acties van de centrale banken. De omzetten op de beurzen zijn daarbij laag aangezien de beurs in Londen is gesloten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent lager op 329,32 punten. De MidKap-index steeg 0,2 procent tot 505,22 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren respectievelijk 0,3 en 0,2 procent.

Beleggers kijken deze week vooral uit naar de speech van Fed-voorzitter Ben Bernanke tijdens de jaarlijkse bijeenkomst met centrale bankiers in Jackson Hole op vrijdag. De markt hoopt dat Bernanke dan meer duidelijkheid geeft over een eventuele derde ronde van stimuleringsmaatregelen om het herstel van de Amerikaanse economie te ondersteunen.

Shell onderaan

In de AEX stond olieconcern Shell onderaan met een verlies van 0,5 procent. ASML daalde 0,4 procent. Na Intel en TSMC gaat nu ook Samsung nauw samenwerken met de Veldhovense chipmachinefabrikant. Het Zuid-Koreaanse bedrijf draagt 276 miljoen euro bij aan onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologie. Daarnaast betaalt het 503 miljoen euro voor een belang van 3 procent in ASML.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de sterkste stijger met een winst van 0,9 procent. In de MidKap ging bank en verzekeraar SNS Reaal aan kop met een plus van 3,8 procent. Grootste verliezer was vastgoedbedrijf Vastned met een min van 0,7 procent.

Tegenvallende resultaten ICT Automatisering

ICT Automatisering zakte ruim 10 procent na tegenvallende bedrijfsresultaten. Het bedrijf leed in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 400.000 euro, tegen een winst van 1,3 miljoen euro een jaar eerder. Volgens ICT wordt de markt nog steeds gekenmerkt door terughoudendheid bij investeringen.

Op de lokale markt noteerde Spyker onveranderd op 0,04 euro. Bij de opening schoot het aandeel nog 25 procent omhoog nadat de producent van exclusieve sportwagens bekendmaakte een omvangrijke investeringsovereenkomst te hebben gesloten met de Chinese autofabrikant Youngman. Youngman steekt 10 miljoen euro in Spyker. In ruil daarvoor krijgt het een belang van 29,9 procent in het bedrijf uit Zeewolde.

De euro was 1,2506 dollar waard, tegen 1,2540 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. Olie werd duurder door de vrees dat de tropische storm Isaac in de Golf van Mexico een gevaarlijke orkaan zal worden. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 96,96 dollar per vat en Brentolie klom 1 procent tot 114,67 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen