ANP30 aug '12 17:57

Duizenden verwelkomen Kuipers terug op aarde

ANP
ANP

NOORDWIJK (ANP) - ,,Het voelt als te veel eer voor mij", zei astronaut André Kuipers bij de officiële ontvangst die voor hem geregeld was in Noordwijk. Duizenden mensen, onder wie kroonprins Willem-Alexander en premier Mark Rutte waren donderdag naar het strand en de boulevard in de gemeente gekomen om Kuipers weer terug op aarde te verwelkomen.

,,Namens heel Nederland wil ik u heel hartelijk bedanken", sprak de kroonprins Kuipers toe. ,,U wist iedereen mee te nemen in uw avontuur." De astronaut zelf wist zich niet zo goed raad met alle aandacht. ,,Overweldigend dit. Ik ben verbaasd en verrast hoeveel mijn reis in Nederland teweeg heeft gebracht."

Kuipers verbleef meer dan een half jaar in het internationale ruimtestation ISS, geen enkele Europeaan verbleef ooit zo lang in de ruimte.

F16-straaljagers

Onder luid gejoel en geklap werd de geboren Amsterdammer verwelkomd op het strand in Noordwijk. Hij kwam met een boot aan voor de kust van Noordwijk. Een helikopter vloog hem vervolgens naar het strand. Bij wijze van ode vlogen vijf F16-straaljagers over. Voor de aankomst van Kuipers vertoonde een F16 diverse kunstjes boven zee.

Kuipers woonde van eind december tot begin juli in het internationale ruimtestation, waar hij wetenschappelijk onderzoek deed. Hij onderhield veel contact met de aarde, onder meer doordat hij veelvuldig foto's van zijn uitzicht twitterde.

Het was zijn tweede ruimtereis. In 2004 was hij anderhalve week in het ISS.

Gerelateerde artikelen