ANP29 nov '12 16:11

ING: woningmarkt nog zeker 2 jaar achteruit

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De huizenprijzen dalen volgend jaar met 7 procent en in het jaar daarop met nog eens 5 procent. Dat heeft ING, een van de grootste hypotheekverstrekkers in Nederland, donderdag voorspeld.

Volgens het economische bureau van de bank dalen de prijzen van koopwoningen in 2012 met 7,5 procent. ,,Op dit moment is de vraag op de huizenmarkt laag en het aanbod hoog. Dat houdt de prijzen onder druk'', aldus ING.

Om de huizenprijzen te laten stabiliseren, moet eerst de vraag naar woningen aantrekken en het aanbod flink dalen. ,,Dan hebben kopers steeds minder te kiezen en neemt hun huidige sterke onderhandelingspositie af. Komt de prijsbodem in zicht, dan zullen veel van de huidige afwachters de sprong durven wagen en instappen'', aldus de bank.

De bodem in de prijzen is volgens ING echter nog niet bereikt. ,,Gezien de huidige economische vooruitzichten, de maatregelen van het kabinet en het torenhoge aanbod verwachten wij dat de huizenprijzen niet eerder dan in 2015 zullen stabiliseren.''

Gerelateerde artikelen