ANP31 aug '12 15:49Aangepast op 31 aug '12 16:51

Beurzen houden winsten grotendeels vast

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen wisten hun winsten vrijdagmiddag voor een groot deel vast te houden. De toespraak van BenBernanke in Jackson Hole bracht weinig nieuwe inzichten. De hoop dat de Europese Centrale Bank (ECB) volgende week met een stevig crisisplan komt, bleef echter zorgen voor een optimistische stemming op de beursvloeren.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,5 procent hoger op 329,06 punten. De MidKap-index steeg 1,1 procent tot 504,32 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,8 procent. De Zuid-Europese beurzen deden het nog beter. In Milaan en Madrid werden winsten geboekt van 1,4 en 2,2 procent. De Londense beurs bleef wat achter met een plus van 0,2 procent.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex ruim een uur na de openingsbel 0,7 procent hoger. De speech van Fed-voorzitter Ben Bernanke in Jackson Hole bood beleggers weinig nieuwe inzichten. De Amerikaanse centralebankpresident herhaalde dat de Fed klaar staat om stimuleringsmaatregelen te nemen als de economische situatie daarom vraagt. Details over eventuele maatregelen gaf hij niet.

Beleidsvergadering ECB

De markt kijkt nu vooral uit naar de beleidsvergadering van de ECB op 6 september. De centrale bank zal dan naar verwachting meer details geven over het opkoopprogramma van obligaties van zwakke eurolanden. Over de voorwaarden van het opkoopprogramma heerst binnen de ECB wel oneinigheid.

Volgens ECB-bestuurslid Benoît Coeuré is het voldoende als de Europese noodfondsen EFSF en ESM betrokken worden in een eventueel nieuw opkoopprogramma. Zijn Duitse collega Jörg Asmussen vindt echter dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) betrokken moet worden bij het programma. Jens Weidmann, topman van de Duitse Bundesbank, ziet het opkoopplan helemaal niet zitten en zou volgens Duitse media gedreigd hebben op te stappen.

Boskalis

In de AEX deed baggeraar Boskalis goede zaken. Het aandeel was de sterkste stijger met een plus van 2,6 procent. TomTom steeg 1,6 procent. De navigatiedienstverlener verdwijnt op 24 september uit de AEX-index. De vrijgekomen plek zal worden ingenomen door D.E Master Blenders 1753, dat onlangs terugkeerde op het Damrak. Het aandeel van het koffie- en theebedrijf steeg 2,5 procent.

Grootste daler onder de hoofdfondsen was Air France-KLM met een min van 1,5 procent. In de MidKap, die nauwelijks dalers kende, ging bouwbedrijf BAM aan kop met een plus van 3,2 procent.

De euro zat ook in de lift door het optimisme over het aanstaande ECB-plan. De eenheidsmunt was 1,2595 dollar waard, tegen 1,2497 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 96,57 dollar per vat en Brentolie klom 0,6 procent tot 113,40 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen