ANP15 aug '12 13:25

Japanse politie arresteert Chinese activisten

EPA
EPA

TOKIO (ANP) - De Japanse politie heeft woensdag vijf Chinese activisten gearresteerd, nadat zij waren geland op de kust van een eiland in de Oost-Chinese Zee. Het eiland behoort tot een Japanse eilandengroep die ook door China en Taiwan wordt geclaimd. De drie landen ruziën al tientallen jaren over de eilandjes.

De vijf arrestanten waren samen met andere activisten met een vissersboot uit Hongkong naar de eilandengroep gevaren. Japanse marineschepen en een helikopter volgden de boot. China had Japan gewaarschuwd geen actie te ondernemen die de veiligheid van de activisten in gevaar zou kunnen brengen.

De arrestatie van de vijf Chinezen volgde kort nadat zeven activisten van de boot waren gesprongen en de rotsige kust van het eiland hadden bereikt. Twee activisten keerden terug naar de boot, meldden functionarissen van de lokale politie en de kustwacht.

Strikt in lijn met de wet

De Japanse premier, Yoshihiko Noda, zei tegen journalisten dat hij het incident ,,strikt in lijn met de wet'' zou behandelen.

Juist de laatste tijd waren de spanningen tussen Japan en China over de omstreden eilandengroep, Senkaku voor de Japanners en Diaoyu voor de Chinezen, weer toegenomen. Aanleiding waren suggesties van de gouverneur van Tokio dat Japan de eilanden maar moest kopen. De eilanden zijn nu eigendom van een Japanse familie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen