ANP14 aug '12 07:46Aangepast op 14 aug '12 08:43

'Hogere opening Europese beurzen'

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen zullen dinsdag waarschijnlijk hoger openen. Beleggers kijken daarbij uit naar een reeks van macro-economische cijfers uit Europa en de Verenigde Staten.

Voorbeurs werd al bekendgemaakt dat de Franse economie in het tweede kwartaal is gestabiliseerd ten opzichte van het eerste kwartaal. Economen hadden vooraf gerekend op een krimp van 0,1 procent. De Duitse economie groeide in het afgelopen kwartaal met 0,3 procent. Economen voorspelden een groei van 0,2 procent voor Europa's grootste economie.

Van Lanschot bracht voorbeurs zijn resultaten naar buiten. De bank zag de nettowinst in de eerste helft van het jaar met 87 procent kelderen tot 5,7 miljoen euro. Het verslechterende economische klimaat dwong de bank tot hogere voorzieningen voor slechte kredieten. Ook de onrust op de financiële markten drukte de winst omdat cliënten terughoudend zijn met beleggen.

Europese Commissie

De Europese Commissie liet maandag weten een pauze in te lassen bij het onderzoek naar de geplande overname van TNT Express door het Amerikaanse UPS. Volgens een woordvoerder van TNT Express neemt de commissie de pauze ,,om administratieve redenen''. Het bedrijf ziet in het Brusselse besluit geen reden om zijn verwachtingen over het overnameproces aan te passen.

In het Verre Oosten gingen de beurzen dinsdag omhoog. In Tokio sloot de Nikkei 0,5 procent hoger. Beleggers gingen op zoek naar aandelen van stabiele bedrijven die recent zwaar zijn afgestraft na tegenvallende kwartaalcijfers.

New York

De beurzen in New York eindigden maandag overwegend in de rode cijfers. Na 6 handelsdagen met winst op rij besloten beleggers wat winst te nemen. De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent lager op 13.169,43 punten en de brede S&P 500 zakte 0,1 procent tot 1404,11 punten. Technologiebeurs Nasdaq steeg 0,1 procent tot 3022,52 punten.

Op de Europese aandelenmarkten verzilverden beleggers eerder op de dag ook een deel van de koerswinsten van de afgelopen tijd. Veel richtinggevend nieuws was niet voorhanden en vanwege de vakantieperiode bleef het vrij rustig op de beursvloeren.

Euro

De AEX-index in Amsterdam verloor 0,6 procent tot 331,38 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 0,8 procent tot 500,74 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,5 procent.

De euro was dinsdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,2361 dollar waard, tegen 1,2337 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,5 procent tot 93,17 dollar per vat en Brentolie steeg 0,3 procent tot 113,90 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen