ANP16 aug '12 15:51Aangepast op 16 aug '12 16:57

Beurzen bewegen amper

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen schommelden donderdag rond de slotstanden van een dag eerder. In de late middaghandel gingen de graadmeters iets meer vooruit na positieve cijfers over de Amerikaanse economie. De graadmeters, die in de afgelopen weken sterk zijn gestegen door speculatie op steunmaatregelen van de centrale banken, toonden deze week al weinig beweging. Beleggers willen eerst duidelijkheid over de acties van de centrale bankiers en durven geen risico's meer te nemen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de late middaghandel vlak op 333,14 punten. De MidKap-index steeg daarentegen met 1 procent tot 509,62 punten dankzij sterke koerswinsten van Aalberts en SNS Reaal. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,6 procent. Londen ging 0,1 procent vooruit. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex kort na aanvang van de handel onveranderd op 13.167 punten.

In Amsterdam, waar het cijferseizoen ten einde loopt, werden de resultaten van SBM Offshore, SNS Reaal, Boskalis en Aalberts goed ontvangen. SBM Offshore stond bovenaan in de AEX met een winst van 6,9 procent. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie wist in de eerste helft van 2012 weer zwarte cijfers te schrijven en handhaafde zijn verwachting voor het gehele boekjaar.

Boskalis

Boskalis volgde met een plus van 2,6 procent. De baggeraar en maritiem dienstverlener behaalde in het afgelopen halfjaar een recordomzet. Ook het orderboek was nog nooit zo goed gevuld.

In de MidKap ging Aalberts Industries aan kop met een winst van 5,6 procent. De industrieel toeleverancier heeft in de eerste 6 maanden van dit jaar voor het eerst meer dan 1 miljard euro omzet geboekt. Ook rekent het bedrijf voor dit jaar nog steeds op een hogere winst per aandeel dan in 2011.

SNS Reaal

SNS Reaal werd beloond met een koerswinst van 3,2 procent. De bank en verzekeraar wist de winst in de eerste helft van het jaar ruimschoots te verdubbelen tot 115 miljoen euro. De forse winststijging komt vooral door verzekeringstak Reaal.

Unit4 verloor 0,5 procent. Het softwarebedrijf heeft onregelmatigheden ontdekt in de boekhouding van het Poolse dochterbedrijf Unit4 Teta. De directeur van de Poolse afdeling is inmiddels vervangen.

De euro was 1,2360 dollar waard, tegen 1,2290 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 94,86 dollar per vat. Brentolie daalde 0,3 procent tot 115,90 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen