ANP29 dec '11 14:59

'Buchenwaldhek' van de baan

ZANDVOORT (ANP) - Er komt geen 'Buchenwaldhek' als kunstwerk op een landgoed in Bentveld (gemeente Zandvoort). De ontwerpers van Studio Job hebben besloten het ontwerp te wijzigen, zo laat een woordvoerder donderdag weten.

Volgens de woordvoerder is dit besluit genomen ondanks dat het kunstwerk niet lijkt op het toegangshek van het voormalige concentratiekamp Buchenwald. ,,Wij maken in ons werk altijd gebruik van iconografische beelden, maar realiseren ons nu wat de maatschappelijke impact van het gebruik van dit specifieke beeld is geweest", aldus Studio Job.

De ontwerpstudio zegt het te betreuren als mensen gekwetst zijn door het ontwerp. ,,Dat is nimmer de bedoeling geweest. Wel zullen we doorgaan met kunst maken die uitnodigt tot dialoog en gaan we de controverse niet uit de weg."

Negatieve reacties

Eerder maakte de gemeente Zandvoort bekend dat de bouw van het omstreden kunstwerk in elk geval de komende drie maanden zou worden stilgelegd. In die periode wilde de gemeente met alle betrokkenen overleggen en kijken of het 'Buchenwaldhek' juridisch nog kon worden tegengehouden.

Zandvoort kreeg vele negatieve reacties op de bouw van het kunstwerk, dat doet denken aan de entree van Buchenwald. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) riep de gemeente de bouw stop te zetten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen