ANP14 aug '12 08:52

'Markt is iets stabieler geworden'

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De situatie op de financiële markten is nog verre van rooskleurig te noemen, maar is vergeleken met de laatste periode van 2011 wel iets stabieler geworden. Dat zei topman Floris Deckers van Van Lanschot Bankiers dinsdag tegen het ANP.

,,Het is wat voorspelbaarder geworden'', zei Deckers. Reden voor al te groot optimisme is er evenwel niet zolang de Europese schuldencrisis boven de markt hangt. ,,Het Europadossier werkt verlammend op financiële instellingen'', aldus de topman.

De verbetering werkt ook door in de resultaten van Van Lanschot. De bank kon dinsdag over de eerste jaarhelft beduidend betere cijfers overleggen dan over de laatste helft van 2011, hoewel de winst nog lang niet op het niveau van de eerste helft van 2011 is. ,,Er is sprake van herstel, maar dat wordt duidelijk geremd door kredietvoorzieningen. Die vallen tegen, maar dat is bij elke bank zo'', aldus Deckers.

Risicomijdend

De topman wijst ook op het risicomijdende profiel van zijn bank, die relatief veel spaargeld heeft en weinig belegt. Dat zorgt voor financiële stabiliteit, maar het levert door de lage rente ook weinig op. ,,Maar zolang de onrust op de markt blijft, willen wij de zekerheid van het spaargeld niet kwijt'', zei Deckers.

De kostenbesparingen die Van Lanschot doorvoert, liggen op koers. De bank wil in 2014 het kostenniveau verlaagd hebben tot 380 miljoen euro. ,,Op dit moment liggen we zelfs iets voor op schema'', zei Deckers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen