ANP11 dec '12 15:55Aangepast op 11 dec '12 16:59

Duits vertrouwen stuwt beurzen

AMSTERDAM (AFN) - Op de Europese beurzen werden dinsdag kleine winsten geboekt. De stemming werd gesteund door een onverwachte stijging van het Duitse beleggersvertrouwen. Ook koesterden beleggers een sprankje hoop dat de zogeheten 'fiscal cliff' in de Verenigde Staten kan worden afgewend.

De AEX-index in Amsterdam noteerde ruim een half uur voor het sluiten van de beurzen 0,5 procent hoger op 344,48 punten. De MidKap-index klom 0,3 procent tot 529,06 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,2 en 0,9 procent.

De aandelenmarkten kregen een extra duwtje in de rug doordat het vertrouwen van Duitse institutionele beleggers en analisten onverwacht sterk is verbeterd. De vertrouwensindex steeg van min 15,7 in november tot plus 6,9 deze maand. Het is voor het eerst sinds mei dat de index weer op positief terrein is beland.

HSBC

In Londen won HSBC 0,6 procent. De Britse bank betaalt 1,5 miljard euro aan de Amerikaanse justitie in een schikking. De bank wordt ervan verdacht zaken te hebben gedaan met landen waar de Verenigde Staten een handelsembargo tegen hebben. Het schikkingsbedrag is het hoogste in zijn soort ooit.

In de AEX reageerde DE Master Blenders 1753 positief op het aanstaande vertrek van de bestuursvoorzitter. Het aandeel klom 0,9 procent. Topman Michiel Herkemij vertrekt eind dit jaar bij het koffie- en theebedrijf. Herkemij struikelde over de snelheid waarmee de commissarissen van DEMB nieuwe producten in de markt willen laten zetten.

BinckBank

In de MidKap ging BinckBank aan kop met een winst van 3,8 procent. Volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen is het belang dat Nasdaq neemt in TOM goed nieuws voor de beleggersbank. TOM is de optiebeurs van BinckBank en handelshuis Optiver.

De euro was 1,3000 dollar waard, tegen 1,2930 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 85,45 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,2 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen