ANP10 aug '12 18:55Aangepast op 10 aug '12 19:37

'Grootste banken VS moesten rampenplan maken'

EPA
EPA

NEW YORK (AFN) - De vijf grootste Amerikaanse banken hebben in 2010 de opdracht gekregen om aan te tonen hoe ze rampen in de financiële sector zonder staatssteun kunnen doorstaan. Dat meldde persbureau Reuters vrijdag op basis van overheidsdocumenten.

Daaruit zou blijken dat Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase en Morgan Stanley opdracht kregen om te laten zien hoe hun ondergang kan worden voorkomen. Daarbij werd vooral gekeken naar de onderdelen die in geval van nood kunnen worden verkocht en naar manieren om andere financiering aan te trekken als de normale markt opdroogt.

De banken moesten drastische opties overwegen om zichzelf te redden, maar mochten in die scenario's niet rekenen op steun van de overheid. De plannen moesten daarbij binnen 3 tot 6 maanden kunnen worden uitgevoerd.

Testamenten

Deze plannen staan los van de 'testamenten' die banken zowel in de VS als in Europa moeten opstellen. Daaruit moet vooral blijken hoe het faillissement van een grote bank moet worden afgewikkeld, zodat er geen chaos ontstaat op de financiële markten.

De betrokken banken en de Federal Reserve wilden tegen Reuters geen commentaar geven op de berichtgeving. Vertegenwoordigers van JPMorgan Chase zouden eerder dit jaar tijdens een bijeenkomst op de universiteit Harvard hebben aangegeven op verzoek van de overheid een reddingsplan te hebben opgesteld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen