ANP12 mrt '12 17:45

De Jager wil voorzitterschap eurogroep niet

BRUSSEL (AFN) - Minister Jan Kees de Jager van Financiën ambieert de baan van voorzitter van de eurogroep niet. De positie van de voorzitter van de vergadering van ministers van Financiën van de 17 eurolanden komt deze zomer vrij, als de huidige leider, Jean-Claude Juncker stopt.

,,Ik heb mijn huidige baan veel meer lief dan dat'', antwoordde De Jager maandagmiddag op de vraag of hij de voorzittershamer wil hanteren. ,,Bovendien wil ik graag mijn handen vrijhouden om inhoudelijk, hier in Brussel, de discussies aan te gaan.''

De Jager wilde niet ingaan op de vraag wie de beste kandidaat zou zijn of aan welke eisen deze persoon zou moeten voldoen. ,,Ik wil daar niet over speculeren. Als het om personen gaat, doe ik dat buiten de media om, dan heb je het beste resultaat.'' Hij benadrukte dat het voor Nederland belangrijk is dat er tijdens de vergaderingen van de eurogroep een minister zit die ,,volop'' mee kan doen.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble opperde deze week dat de juiste kandidaat uit een land moet komen met de hoogste kredietwaardigheid (triple A). Dat zijn er binnen de eurozone nog vier: Duitsland, Luxemburg, Finland en Nederland.

Gerelateerde artikelen