ANP12 mrt '12 16:08

Rutten met lege handen weg bij PSV

EINDHOVEN (ANP) - Hij wilde dolgraag zijn aflopende contract uitdienen en met opgeheven hoofd afscheid nemen bij PSV. Het liefst natuurlijk ook nog met een prijs. Als een winnaar. Maar na drie zware nederlagen op rij tegen FC Twente (2-6), Valencia (4-2) en NAC Breda (3-1) werd de druk bij de Eindhovense club te groot.

Het 'zwaard van Damocles' dat naar eigen zeggen sinds kort boven zijn hoofd hing, kwam dan toch naar beneden. De spelers wilden 'officieel' nog wel met hem door, maar de fanatieke supporters pruimden hem niet langer. Rutten werd door de directie, die het grootste vertrouwen in hem ook al kwijt was, maandag vervroegd op vakantie gestuurd. Een reces dat misschien wel een jaar zou kunnen gaan duren gezien eerdere uitspraken van de 49-jarige oefenmeester over een mogelijke 'sabbatical' .

Fred Rutten hield in december 2011 bij PSV de eer al min of meer aan zichzelf. Hij wachtte niet af tot de directie van de Eindhovenaren een besluit zou nemen over zijn aflopende contract en besloot zelf zijn vertrek aan te kondigen. Het afscheid komt nu echter eerder dan verwacht, gedwongen en zonder bekers of bloemen.

Één prijs

Het achtervolgt Rutten eigenlijk al zijn hele trainerscarrière. Bij FC Twente, Schalke 04 en PSV werd de coach uit Wijchen alom geprezen om zijn vakmanschap, zijn capaciteiten om spelers beter te maken en de manier waarop hij zijn elftal laat voetballen. Als hoofdcoach veroverde Rutten echter pas één prijs, de KNVB-beker in 2001 met FC Twente. Bij PSV ging het de laatste 2 jaar steeds mis in de slotfase van het seizoen. De Eindhovenaren, die grossierden in titels onder Guus Hiddink, wachten daardoor al sinds 2008 op een kampioenschap.

Rutten stond vorig jaar zomer al op het punt PSV te verlaten. De Brabanders hadden wéér naast de landstitel gegrepen en liepen ook nog eens een ticket voor de voorronde van de Champions League mis. Rutten, door de PSV-fans gezien als de zondebok, speculeerde toen openlijk over een breuk. De directie liet enkele dagen later echter weten vertrouwen te hebben in de oefenmeester, die na de geslaagde reddingsoperatie van PSV door de gemeente Eindhoven de beschikking kreeg over toptalenten als Kevin Strootman, Dries Mertens, Georginio Wijnaldum en Tim Matavz.

Gezien het spelersmateriaal was Rutten eigenlijk verplicht met dit PSV een prijs te pakken. Evenals de voorgaande 2 jaar wist hij zijn spelers dit seizoen in de belangrijkste fase kennelijk niet zo te raken dat ze boven zichzelf uitstegen. Een gewenst vertrek door de voordeur van het Philips Stadion was Rutten derhalve niet gegund.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen