ANP17 feb '12 11:37

'Rijbewijs en chauffeurspas niet samenvoegen'

BRUSSEL (AFN) - Het is nog te vroeg om het rijbewijs van Europese beroepschauffeurs samen te voegen met hun chauffeurspas. De privacy van de chauffeurs kan nog niet voldoende worden gewaarborgd.

Dat stelt de Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming vrijdag in een verklaring. De instantie reageert met ,,ernstige twijfel'' op een voorstel van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Op de nieuwe kaart worden veel gegevens verzameld, bijvoorbeeld over activiteiten en verblijfplaatsen van beroepschauffeurs, stelt de toezichthouder. De commissie moet regelen dat de data goed worden beschermd, vindt de instantie.

Transport en Logistiek Nederland (TLN), een belangenbehartiger van het goederentransport, was eerder al kritisch over de nieuwe kaart. Brussel wil onder meer fraude voorkomen en administratieve lasten verlichten, maar volgens TLN is een koppeling van documenten geen garantie voor efficiëntie en kostenbesparing. Daarnaast wijst TLN erop dat bij verlies, diefstal of inname van de kaart de chauffeur niet meer over een rijbewijs beschikt, waardoor hij ook privé geen voertuig kan besturen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen