ANP19 okt '12 05:53

Rutte: Van Rompuy's ideeën zijn nog erg vaag

ANP
ANP

BRUSSEL (AFN) - EU-president Herman Van Rompuy heeft premier Mark Rutte nog niet kunnen overtuigen van al zijn ideeën voor een versterkte Europese economische en monetaire unie. Na afloop van de eerste dag van de EU-top in Brussel bestempelde Rutte een deel van de plannen van Van Rompuy als ,,heel erg vaag''.

Tijdens het overleg, dat tot diep in de nacht van donderdag op vrijdag doorging, werden deze onderdelen ook niet aangescherpt of verduidelijkt, aldus de premier.

Tijdens de top lagen de suggesties van Van Rompuy op tafel voor verregaande samenwerking van de eurolanden en de Europese Unie. Een van de voorstellen is een aparte begroting voor de eurolanden. Ook wil Van Rompuy dat eurolanden contracten afsluiten over hun economisch (hervormings)beleid. Voor Rutte zijn deze plannen nog te weinig uitgewerkt om een duidelijk positie in te nemen. Ook twijfelt hij aan de nut en noodzaak van enkele voorstellen.

Scherp

Van Rompuy moet de plannen meer invulling geven. Op de top van december worden ze verder besproken. Rutte vreest niet dat Nederland dan gebonden is aan de ideeën. ,,Dit is geen mandaat dat we met de voorstellen instemmen. We gaan eerst de uitwerking maar eens bekijken.''

De voorstellen van Van Rompuy houden de EU-leiders scherp, aldus Rutte. ,,Zoals een goed voorzitter betaamt, daagt hij ons uit. Het is ook zijn rol.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen