ANP18 okt '12 07:26Aangepast op 18 okt '12 11:25

Miljardenverlies voor AkzoNobel

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - Verfspecialist AkzoNobel heeft in het derde kwartaal een nettoverlies geleden van 2,4 miljard euro als gevolg van een afschrijving in de divisie Decorative Paints. Het bedrijf kondigde nieuwe bezuinigingsmaatregelen aan, zo werd donderdag bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

'Deco' heeft fors te lijden onder de slechtere marktomstandigheden in met name Europa. AkzoNobel denkt nu dat de markt in deze regio minder snel zal groeien dan eerder gedacht. Het bedrijf kondigde dan ook nieuwe herstructureringsmaatregelen aan die vooral in Europa zullen worden doorgevoerd. Meer informatie hierover denkt AkzoNobel pas aan het einde van dit jaar te zullen geven.

Ook in Latijns-Amerika was sprake van moeilijke marktomstandigheden. Dit werd voor slechts een deel goedgemaakt door sterke groei in China en in andere delen van Azië.

Consument

De crisis werkt vooral door bij de consument, liet financieel topman Keith Nichols weten. Mensen kopen minder verf en zijn ook minder geneigd om een nieuwe auto te kopen, waardoor ook de vraag naar lakken daalt.

De grondstofkosten waarmee AkzoNobel te maken heeft, waren in het derde kwartaal iets hoger dan vorig jaar. Maar ten opzichte van het tweede kwartaal was er sprake van een afvlakking. De onderneming denkt dat de kosten voor het gehele jaar iets hoger uitkomen dan in 2011, onder meer door de stijging van de olieprijs.

Ziekteverlof

Rond het bedrijf was de afgelopen maanden veel onrust door het ziekteverlof van de nieuwe topman Ton Büchner. Woensdag werd bekend dat Büchner waarschijnlijk aan het einde van het jaar terugkeert.

Donderdag kwam ook naar buiten dat bestuurslid Leif Darner, die aan het hoofd staat van de divisie Performance Coatings, in april volgend jaar zal vertrekken. Het vertrek gebeurt ,,in onderling overleg'', maar een reden werd niet gegeven. Werner Fuhrmann, die sinds mei de tak Specialty Chemicals op interim-basis aanvoerde, wordt permanent op die plek benoemd.

De cijfers van AkzoNobel die donderdag bekend werden gemaakt waren, met uitzondering van de afschrijving en de nettowinst, verder iets beter dan de verwachting. De operationele winst steeg met 7 procent tot 540 miljoen euro. De omzet ging met 6 procent omhoog tot 4,28 miljard euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen