ANP17 dec '12 14:41Aangepast op 17 dec '12 16:00

Tarieven mondzorg ruim 10 procent hoger

UTRECHT (ANP) - De tarieven voor mondzorg zijn dit jaar gemiddeld met 10,7 procent gestegen in vergelijking met 2011. Dat meldde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maandag. De prijsstijging verschilt aanzienlijk per behandeling.

Periodieke gebitscontrole werd gemiddeld 3,2 procent duurder, de prijzen van de meest voorkomende beugelbehandelingen bleven gelijk of gingen zelf iets omlaag. Maar wie voor een wortelkanaalbehandeling naar de tandarts ging, was flink duurder uit (40,6 procent). Voor een vulling van tand of kies moest gemiddeld 21,8 procent meer worden betaald.

Volgens de NZa bevestigt de prijsstijging het beeld dat in juni voor politiek Den Haag de reden was om het experiment met vrije prijzen in de mondzorg te stoppen. De organisatie voerde een zogenoemde marktscan uit waaruit blijkt dat veel mensen in 2012 overwogen om te wisselen van tandarts, orthodontist of mondhygiënist.

Om ook volgend jaar aan verzekeraars en mondzorgaanbieders ruimte te geven om afspraken te maken over kwaliteit en service, zijn er max-max tarieven ingevoerd. Daarbij kan, wanneer sprake is van extra kwaliteit of dienstverlening, een hoger tarief worden afgesproken. Voor de klant wordt de behandeling dan overigens niet duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen