ANP8 mei '12 00:43

VS verijdelen aanslag al-Qaeda op vliegtuig

EPA
EPA

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben naar eigen zeggen een zelfmoordaanslag op een passagiersvliegtuig verijdeld. Terreurnetwerk al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland wilde een bom aan boord van een toestel laten ontploffen. Dat hebben de autoriteiten in Washington maandag bekendgemaakt.

Of de beoogde aanslagpleger nog leeft, is niet naar buiten gebracht. De federale recherche, de FBI, zegt dat het explosief in beslag is genomen en momenteel wordt onderzocht. ,,Eerste onderzoek wijst uit dat de bom erg lijkt op geïmproviseerde explosieven die eerder zijn gebruikt door al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland bij aanslagpogingen'', aldus de FBI.

Via Amerikaanse media zijn details van de bom uitgelekt. Zo zou er geen metaal in zijn gebruikt, zodat het explosief door de veiligheidscontroles op vliegvelden zou kunnen komen. ,,Dit wijst erop dat al-Qaeda zijn methodes en tactieken aanpast'', aldus een bron. Naar verluidt waren de aanslagplannen pril en had de zelfmoordenaar nog geen doel uitgekozen of vliegtickets gekocht.

Obama

President Barack Obama werd in april van de terreurplannen op de hoogte gebracht. Hij heeft de veiligheidsdiensten toen opdracht gegeven ,,de noodzakelijke stappen te nemen om te beschermen tegen een dergelijke aanval'', verklaarde de Nationale Veiligheidsraad. Volgens het orgaan, dat Obama adviseert, was er geen gevaar voor het publiek.

De daders zouden mogelijk een onderbroekbom hebben willen gebruiken. In 2009 probeerde een al-Qaedaterrorist een bom in zijn ondergoed te laten ontploffen tijdens een vlucht van Schiphol naar Detroit. Hij kon worden overmeesterd door de Nederlander Jasper Schuringa.

Jemen

Afgelopen zondag werd de militair leider van al-Qaeda in Jemen, Fahd al-Qasaa, gedood door een aanval met een onbemand Amerikaans vliegtuigje. Het is niet duidelijk of met die geslaagde operatie de aanslag is verijdeld.

Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland is de laatste jaren de gevaarlijkste tak van het internationale terreurnetwerk. Eind 2010 zou de organisatie bompakketten naar de VS hebben verstuurd. Die werden onderweg onderschept. De pakketten waren geadresseerd aan synagoges in Chicago, de thuisstad van Obama.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen