ANP28 aug '12 09:37Aangepast op 28 aug '12 10:35

'Resultaten DEMB vallen tegen'

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De operationele resultaten van D.E Master Blenders (DEMB) in boekjaar 2012 waren zwakker dan verwacht. Dat stelde analist Richard Withagen van SNS Securities dinsdag.

De aangepaste ebit van DEMB voldeed met 354 miljoen euro niet aan de verwachtingen. Die tegenvaller kwam volgens Withagen vooral doordat de brutomarges lager uitvielen dan verwacht. De omzetgroei voldeed met 9,5 procent aan de verwachtingen.

De onderliggende trends lijken in verschillende landen wel te verbeteren door nieuwe initiatieven die het management van het koffie- en theebedrijf heeft genomen, aldus de analist. Het is echter nog te vroeg voor een definitief oordeel, voegde hij eraan toe. SNS heeft een 'reduce'-rating voor het aandeel.

Komend jaar

Volgens ING zijn de voorspellingen van DEMB voor het komende jaar ook minder optimistisch dan verwacht. DEMB rekent op een omzetgroei van 3 tot 5 procent en een verbetering van de ebitmarge met 150 tot 200 basispunten. Die marge bedroeg afgelopen jaar 12,3 procent.

De outlook valt tegen omdat DEMB op middellange termijn mikt op een omzetgroei van 5 tot 7 procent, aldus analist Marco Gulpers. De voorspelde ebitmarge komt bovendien bijna 100 basispunten lager uit dan de gemiddelde verwachting in de markt. ING hanteert een 'hold'-advies voor DEMB.

Dinsdag om 10.26 uur noteerde het aandeel DEMB na een negatieve start 2,7 procent hoger op 9,26 euro.

Gerelateerde artikelen