ANP20 nov '12 06:15

'Detailhandel steeds meer onder druk'

AMSTERDAM (AFN) - De detailhandel krijgt het door het uitblijven van het economisch herstel steeds moeilijker. Overheidsbezuinigingen, de inzakkende huizenmarkt en de oplopende werkloosheid zetten de bestedingen onder druk. De omzet van de bedrijven keldert en het aantal faillissementen neemt in hoog tempo toe. Vooral veel non-foodbedrijven gaan over de kop. ABN Amro concludeert dit in een dinsdag verschenen rapport.

Het aantal faillissementen in de detailhandel steeg vorig jaar al licht. In 20012 liep het op tot 0,83 procent. Driekwart van de de faillissementen vindt dit jaar plaats in de non-foodsector. Ook volgend jaar zullen hier de zwaarste klappen vallen. Het aantal bedrijfssluitingen loopt dan op tot recordhoogte, verwacht ABN Amro.

De ontwikkeling van de detailhandel is al negatief sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008. Het volume is nu op het niveau van 2004. Het rapport noemt het zorgwekkend dat deze daling in de non-foodsector in een stroomversnelling is gekomen. In de eerste twee kwartalen van vorig jaar was hier nog sprake van een daling van 1,4 procent, in de eerste helft van dit jaar was dat opgelopen tot 6 procent. Positieve afzetcijfers in september zijn vertekend door de btw-verhoging van 1 oktober, waardoor veel consumenten hun aankopen vervroegden.

Online-aanbieders

De detailhandel heeft ook te maken met concurrentie van online-aanbieders, vooral als het gaat om reizen, telecom en kleding. Overigens minderen ook in deze sector de verkopen vaart.

ABN Amro verwacht overigens dat het dieptepunt van de economische crisis voorbij is en dat volgend jaar een geleidelijk herstel plaatsvindt. De export zal daarbij de belangrijkste aanjager zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen