ANP6 feb '12 08:57Aangepast op 6 feb '12 10:26

TNT Express kiest zelf nieuwe commissarissen

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - TNT Express breidt zijn raad van commissarissen uit, maar niet met de kandidaten die de activistische aandeelhouder Jana heeft voorgesteld. De kandidaten van de investeerder zijn niet onafhankelijk en kunnen daarom niet worden benoemd, zo liet het bedrijf maandag weten.

TNT stelt zijn aandeelhouders nu voor om de topman van Sara Lee, Marcel Smits, en de voormalige bestuursvoorzitter van SNS Reaal, Sjoerd van Keulen, toe te voegen aan de raad van commissarissen. De aandeelhouders stemmen daarover op hun algemene vergadering van 11 april.

Jana droeg vorige maand drie kandidaat-commissarissen voor, waarmee de aandeelhouder meer grip op het expressbedrijf wilde krijgen. Die kandidaten, onder wie voormalig TNT-baas Alan Jones, zouden echter door Jana worden betaald waardoor ze volgens de huidige commissarissen van TNT niet onafhankelijk genoeg zijn om toe te treden tot de raad.

'Een gemiste kans'

Bronnen binnen grootaandeelhouder PostNL bestempelden de beslissing van TNT Express als ,,een gemiste kans om in een echte dialoog te treden met aandeelhouders''. De voorgestelde commissarissen zouden voorbeelden zijn van het Nederlandse 'old boys network' zonder ,,aanvullende kennis van de branche''.

Sinds de splitsing van TNT in TNT Express en PostNL in mei vorig jaar is het aandeel TNT Express sterk gezakt. Met de eigen kandidaten hoopte Jana de prestaties van het expressbedrijf te verbeteren, zodat het aantrekkelijker wordt voor branchegenoten om TNT over te nemen.

Gerelateerde artikelen