ANP11 mei '12 17:40Aangepast op 11 mei '12 17:55

Kabinet wil export extra bevorderen

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Het kabinet wil extra inspanningen doen om de export te bevorderen. Nu de binnenlandse vraag terugloopt door de economische crisis is het belangrijk het concurrentievermogen van Nederland internationaal te versterken. Staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken) heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Bleker wil de meest klemmende verstoringen van het internationale handelssysteem slechten door in te zetten op handelsakkoorden met de VS en Japan. Ook gaat hij zijn best doen de deuren voor het midden- en kleinbedrijf bij buitenlandse overheden verder te openen. Daarnaast wil de overheid bedrijven steunen via de exportkredietverzekering. Ze bekijkt of het nodig is om via kortlopende commerciële kredietverzekeringen een vangnet in te stellen.

Bleker onderstreept dat Nederland sterk afhankelijk is van export en buitenlandse investeringen. Zij vormen onze economische motor. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de export van goederen en diensten vorig jaar met een totaalbedrag van 473 miljard euro 9 procent hoger was dan in 2010. Bleker wijst erop dat de Nederlandse uitvoer sterk is gericht op directe buurlanden als Duitsland. Ook Oost-Europa en Turkije worden steeds belangrijker.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen