ANP13 dec '12 15:51Aangepast op 13 dec '12 16:42

Beurzen niet onder indruk van Fed

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen deden donderdag een stapje terug. Beleggers leken niet onder de indruk van de extra steunmaatregelen voor de Amerikaanse economie die de Federal Reserve (Fed) woensdag aankondigde.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel licht hoger op 344,48 punten. De MidKap-index klom 0,1 procent tot 531,08 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen verloren 0,1 procent. Parijs won 0,1 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex na een uur handelen onveranderd.

De Federal Reserve maakte bekend meer geld in de economie te pompen. Het nieuwe steunprogramma van 45 miljard dollar per maand voldeed aan de marktverwachtingen. Fed-voorzitter Ben Bernanke waarschuwde echter dat het van kritiek belang is dat een deal over de begroting wordt bereikt, anders dreigt een economische crisis in de VS.

Toezichthouder

De ministers van Financiën van de 27 EU-landen zijn het eens geworden over een toezichthouder op de bankensector. In het centrum van het bankentoezicht komt de Europese Centrale Bank te staan. In totaal vallen circa 200 grote banken onder het nieuwe toezicht.

In Frankfurt zakte Deutsche Bank 1,7 procent. De grootste bank van Duitsland waarschuwde dat de winstgevendheid in het vierde kwartaal flink onder druk komt te staan door herstructureringskosten en afwaarderingen van bezittingen.

Grootste stijger

Grootste stijger in de AEX was uitgever Wolters Kluwer met een winst van 3,5 procent. Het aandeel profiteerde van een adviesverhoging door Bank of America. Sectorgenoot Reed Elsevier stond daarentegen onderaan met een verlies van 1,8 procent na een adviesverlaging door dezelfde Amerikaanse bank.

In de MidKap was Wessanen de grootste daler met een min van 6 procent. Het voedingsbedrijf heeft de verkoop van de Amerikaanse drankentak ABC uitgesteld vanwege te lage biedingen op het onderdeel.

TomTom

TomTom verloor 2,4 procent. De lancering van een nieuwe kaartapplicatie van het Amerikaanse internetbedrijf Google in de App Store van Apple is volgens analisten van SNS Securities geen goed nieuws voor het Nederlandse navigatiebedrijf.

De euro was 1,3089 dollar waard, tegen 1,3039 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 86,73 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen