ANP18 apr '12 09:17Aangepast op 18 apr '12 09:47

AEX opent in mineur

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs is woensdag licht lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met kleine verliezen. Beleggers namen wat gas terug na de opmars in de twee voorgaande handelsdagen. Daarnaast verwerkten de beurzen een stroom aan bedrijfsresultaten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,5 procent lager op 311,70 punten. De MidKap-index zakte 0,3 procent tot 527,07 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren respectievelijk 0,6 en 0,4 procent. Londen bleef onveranderd.

In de AEX was ASML de grootste daler met een min van 3,4 procent na publicatie van de resultaten. Volgens analisten waren de kwartaalcijfers van de chipmachinefabrikant in lijn met de verwachtingen.

Heineken

Heineken bracht ook de kwartaalcijfers naar buiten. De bierbrouwer zag de omzet en volumes flink groeien. Met name in Afrika, Azië en Centraal- en Oost-Europa ging de bierconsumptie flink omhoog. West-Europa bleef een probleemgebied met dalende verkopen. Het aandeel klom 3,8 procent en was daarmee de grootste stijger onder de hoofdfondsen.

In de MidKap steeg Imtech 0,2 procent. De technisch dienstverlener heeft voor circa 80 miljoen euro aan opdrachten uit Rusland in de wacht gesleept.

Tesco

In Londen won Tesco 1,6 procent. De Britse supermarktgigant heeft in zijn boekjaar dat loopt tot februari de winst flink zien oplopen. Tesco deed wereldwijd goede zaken, maar presteerde in thuisland Groot-Brittannië matig.

LVMH zakte in Parijs 1,6 procent ondanks sterke omzetcijfers. De producent van Louis Vuitton tassen en Moët & Chandon-champagne heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met een kwart zien stijgen, voornamelijk door sterke vraag vanuit Azië.

Euro

Het Spaanse oliebedrijf Repsol zette de daling voort met een min van 1,2 procent. Spanje is laaiend over de nationalisatie van YPF, een dochterbedrijf van Repsol, door Argentinië en dreigt met een handelsoorlog.

De euro was 1,3094 dollar waard, tegen 1,3125 aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 104,15 dollar per vat en Brentolie zakte 0,3 procent tot 118,38 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen