ANP20 dec '12 09:20Aangepast op 20 dec '12 09:40

SBM hoogvlieger op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam noteerde donderdag licht lager in de vroege handel. Maritiem dienstverlener SBM Offshore stond in de schijnwerpers. Ondanks een stroom aan slecht nieuws steeg het aandeel flink.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 0,1 procent lager op 344,83 punten. De MidKap bleef onveranderd op 536,39 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs noteerden tot 0,3 procent in de min.

De bezorgdheid over de begrotingscrisis in de Verenigde Staten keerde weer terug op de beurzen nadat de Amerikaanse president Obama dreigde het laatste voorstel van de Republikeinen tegen te houden met een veto.

Redelijke oplossing

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt wellicht donderdag over het plan van de Republikeinse leider John Boehner, dat ervoor zorgt dat Amerikanen pas met een inkomen vanaf 1 miljoen dollar meer belasting gaan betalen. Volgens Obama is het plan echter slecht voor de middenklasse. Hij riep de Republikeinen op om samen met de Democraten naar een ,,redelijke oplossing'' te zoeken voor de patstelling.

In Amsterdam kondigde SBM Offshore aan de boekwaarde van het probleemproject Yme in Noorwegen volledig af te schrijven en daarvoor een last te nemen van 400 miljoen dollar. Die afschrijving zorgt er mede voor dat dit jaar een nettoverlies wordt geleden van circa 100 miljoen dollar (75,6 miljoen euro). Ook wil SBM over 2012 en 2013 geen dividend betalen.

Grootste stijger

Het aandeel SBM steeg desondanks ruim 8 procent en was daarmee de grootste stijger in de AEX. ,,Het is even schrikken, het is allemaal aan de hoge kant. Maar er is wel grote opluchting dat het nu dit jaar nog is gedaan. We hebben de grootste ellende gehad'', stelde analist Jos Versteeg van zakenbank Theodoor Gilissen.

Aegon zakte 0,3 procent. De verzekeraar is een langjarige samenwerkingsovereenkomst aangegaan met de Banco Santander voor de distributie van levens- en schadeverzekeringen via de 4600 bankfilialen van de grootste bank van Spanje.

De euro was 1,3233 dollar waard, tegen 1,3265 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 89,62 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen