ANP8 mrt '12 12:35

BAM heeft geen plannen voor grote overnames

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - BAM heeft zijn financiële positie verbeterd dankzij onder meer een nieuwe kredietfaciliteit en boekwinsten op de verkoop van onderdelen. Het bouwbedrijf zal dat nieuwe 'vet op de botten' echter niet gebruiken voor grote overnames. Evenmin zal het bedrijf klakkeloos lagere marges accepteren. Dat zei bestuursvoorzitter Nico de Vries donderdag in een toelichting op de resultaten over 2011.

De Vries zei ook ,,niet direct wakker te liggen'' van de omzet, omdat marges veel belangrijker zijn. Uit de resultaten bleek dat het orderboek is geslonken van 12,1 miljard euro aan het eind van 2010 naar 10,4 miljard euro aan het eind van 2011 vanwege een selectief aanneembeleid. Met de werkvoorraad is de omzet voor dit jaar al voor ongeveer 80 procent binnen. ,,Qua inkomsten zit het dit jaar wel goed.''

De topman noemde het een dagelijks punt van zorg om het orderboek aan te vullen. Als duimregel bevat het orderboek anderhalf jaar aan omzet. Het grootste probleem is prijsdruk. ,,Dat speelt ons parten. Sommige projecten worden onder kostprijs aangeboden, daar doen wij niet aan mee'', aldus De Vries.

WK voetbal

Hij ziet wel groeimogelijkheden, onder meer in diensten als onderhoud en met BAM International. Dat bedrijf is actief buiten Europa en dingt mee naar de bouw van stadions voor het WK voetbal en een metrostelsel in Qatar. Andere interessante markten zijn Australië, waar men volgens De Vries het woord crisis niet kent, en landen aan de Afrikaanse westkust.

De Vries zei verder somberder te zijn over de Nederlandse markt dan over omringende landen, vooral vanwege de crisis op de huizenmarkt.

Voorziening

BAM nam in het vierde kwartaal een voorziening van 20 miljoen euro bij vastgoed, vooral voor grondposities die voor versnelde verkoop in aanmerking komen of waarvan de ontwikkeling kans loopt op vertraging.

Mede door het geven van kortingen wist BAM in Nederland wat meer huizen te verkopen, 2230 stuks vorig jaar tegen 2174 in 2010. Volgens bestuurslid Rob van Wingerden is er echter geenszins sprake van een stijgende trend in woningverkopen. De Vries voegde toe dat ,,we onderschrijven dat het heel slecht gaat in de Nederlandse woningmarkt.''

BAM wil het geïnvesteerde vermogen in vastgoed gestaag omlaag brengen met 100 miljoen euro per jaar. Vorig jaar stak het bedrijf daar 1,49 miljard euro in. ,,We willen snel richting 1 miljard euro'', aldus De Vries.

Gerelateerde artikelen