ANP25 dec '12 17:44

Egypte probeert wegvloeien geld in te dammen

CAIRO (ANP) - Reizigers van en naar Egypte mogen vanaf nu niet meer dan 10.000 dollar in buitenlandse valuta het land uit en in brengen. Met deze nieuwe maatregel probeert de overheid de geldvlucht uit het land te stoppen. De regering maakt zich zorgen dat veel bemiddelde Egyptenaren hun geld van de bank halen en in het buitenland onderbrengen.

Egyptenaren zijn bang dat de overheid en banken in financiële problemen komen door de politieke onrust in het land. Die is ontstaan nadat president Mohamed Mursi vorige maand meer macht naar zich toetrok. Indirect leidde dit er ook toe dat de gesprekken met het Internationaal Monetair Fonds over een nieuwe lening van circa 3,6 miljard euro vooralsnog zijn uitgesteld, omdat de regering ook een aantal impopulaire bezuinigingsmaatregelen heeft ingetrokken. Nieuw overleg is voor januari gepland.

Burgers zijn bang dat de overheid op den duur geld tekort gaat komen om de waarde van de Egyptische pond stabiel te houden en dat er inflatie in het land zal ontstaan. Daarnaast gaan er geruchten dat de regering bankrekeningen gaat confisceren om de salarissen van ambtenaren te betalen. Daardoor zou er de afgelopen weken meer geld van de bank zijn gehaald en uit Egypte naar het buitenland zijn verscheept.

De nieuwe maatregel komt een dag nadat kredietbeoordelaar Standard & Poor's de lange termijn-beoordeling van de kredietwaardigheid van de Egyptische overheid had verlaagd. Daarbij bleek een nieuwe verlaging niet uitgesloten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen